Slik flytter du verdifulle gjenstander: Kunst, antikviteter m.m.

6. juli 2024

For å flytte verdifulle gjenstander på en trygg måte, bør man først og fremst sørge for å ha rett utstyr og verktøy tilgjengelig. Dette kan inkludere alt fra spesiallagde kasser og esker til polstring og beskyttelse for å unngå skade under transport.

Når det kommer til kunst og antikviteter spesielt, er det viktig å huske på at disse gjenstandene ofte har en høy verdi og kan være sårbare for skade. Det kan derfor være lurt å sørge for at gjenstandene er forsikret før de flyttes, og at man har dokumentasjon på verdien av gjenstandene og bilder av objektene før flyttingen iverksettes.

Det kan også være lurt å ansette profesjonelle flyttebyråer som har erfaring med å flytte slike gjenstander for å sikre at alt går smertefritt. Her er noen tips som kan hjelpe deg med forberedelsene før flyttingen.

Kortversjonen
  • Bruk spesiallagde kasser og beskyttelsesmaterialer for trygg transport av verdifulle gjenstander, og sørg for at de er forsikret med dokumentasjon på verdi og bilder.
  • Ansett profesjonelle flyttebyråer for å håndtere verdifulle gjenstander, eller bruk riktig emballasje som syrefritt papir og bobleplast for å beskytte dem under transport.
  • Ved ankomst, pakk ut gjenstandene forsiktig med riktig verktøy og plasser dem på stabile overflater, unngå skarpe kanter og vær oppmerksom på juridiske og tollmessige krav ved import og arv.

Verdivurdering og dokumentasjon

Før du flytter verdifulle gjenstander, bør du vurdere å få en offisiell verdivurdering fra en autorisert takstmann eller kunstekspert. Dette vil hjelpe deg med å fastslå gjenstandens verdi og sikre at den blir forsvarlig forsikret. Det er også lurt å dokumentere gjenstanden ved å ta bilder eller video fra forskjellige vinkler og notere eventuelle skader eller spesielle egenskaper.

Når du flytter verdifulle gjenstander, bør du sjekke med ditt nåværende forsikringsselskap om dekningen for flytting av verdifulle gjenstander, for å dermed vurdere om du trenger å kjøpe ekstra forsikring eller om avtalen du har er tilstrekkelig nok for å dekke gjenstandenes verdier.

Pakking av verdifulle gjenstander

Når du skal pakke verdifulle gjenstander for flytting, er det viktig å bruke riktig emballasje og pakke dem forsiktig for å unngå skader. Bruk spesialtilpasset emballasje, som syrefritt papir eller bobleplast, for å beskytte gjenstanden mot støt og riper. Pakk gjenstanden forsiktig og stramt, og unngå å legge flere gjenstander oppå hverandre i samme eske. Husk også å merke esken tydelig med navn på gjenstanden og informasjon om forsikring og verdivurdering.

Transportering

Når det gjelder transport av verdifulle gjenstander som kunst, antikviteter og designgjenstander, er det viktig å velge riktig transportalternativ for å sikre at gjenstandene kommer trygt frem til destinasjonen. Her er to alternativer som kan være aktuelle:

Profesjonelle flyttebyråer

For ekstra sikkerhet og trygghet kan du velge å bruke profesjonelle flyttebyråer med erfaring i å flytte verdifulle gjenstander. Disse byråene har spesialisert utstyr og kunnskap om hvordan man skal pakke og transportere objektene på en trygg og forsvarlig måte. Et selskap som Renora har erfaring med å flytte kunstverk, malerier, skulpturer, antikke møbler og designgjenstander.

Velger du å flytte gjenstandene på egen hånd, så er det ekstra viktig å være forsiktig og ta alle nødvendige forholdsregler for å unngå skader. Her er noen nyttige tips:

  • Pakk gjenstandene forsiktig og bruk beskyttende materialer som bobleplast, tepper eller polstrede bokser.
  • Sørg for at gjenstandene er godt festet og ikke kan bevege seg under transporten.
  • Velg en passende bil eller varebil med tilstrekkelig plass og lastekapasitet.
  • Kjør forsiktig og unngå brå bevegelser eller ujevne veier.
  • Vær oppmerksom på værforholdene og unngå å transportere gjenstandene i regn eller snø.
Hjelp med flytting?
La våre profesjonelle hjelpe deg med den tunge jobben! 

Håndtering ved ankomst

Ved ankomst bør gjenstandene pakkes ut så snart som mulig. Hvis de er pakket i spesielle materialer eller esker, bør disse åpnes forsiktig og med riktig verktøy for å unngå skade på gjenstandene.

For møbler og større gjenstander, bør man være forsiktig med å fjerne eventuelle beskyttende materialer. Det kan være lurt å ha flere personer til stede for å hjelpe til med å flytte og håndtere gjenstandene på en trygg måte.

For bilder og tepper, bør man være forsiktig med å berøre selve overflaten på gjenstandene. Bruk hansker og unngå å berøre overflaten med fingrene. Dette vil bidra til å unngå skade på gjenstandene.

Plassering og oppbevaring

Etter at gjenstandene er pakket ut, bør de plasseres på en trygg og stabil overflate. Dette kan være en vegg, en hylle eller et bord, avhengig av størrelsen og typen av gjenstanden.

For moderne møbler, kan det være lurt å plassere dem på en jevn overflate og unngå skarpe kanter eller hjørner som kan forårsake skade.

For antikviteter og andre verdifulle gjenstander, kan det være lurt å oppbevare dem i et spesielt designet oppbevaringsrom. Dette vil bidra til å beskytte gjenstanden fra skade og miljøpåvirkninger.

Det er viktig å være forsiktig når man håndterer og plasserer verdifulle gjenstander ved ankomst. Ved å følge disse retningslinjene, kan man bidra til å sikre at gjenstandene forblir i god stand og unngå skade på dem.

Juridiske aspekter og reguleringer

Når det gjelder innførsel av kunstverk, samleobjekter og antikviteter, er det viktig å være klar over toll- og importreglene. Norges toll- og avgiftsetat har en rekke regler og krav som må følges når man importerer verdifulle gjenstander. Det er viktig å være oppmerksom på at det kan være forskjellige regler og krav avhengig av hva slags type gjenstand det er, og hvor den kommer fra.

For eksempel kan det være krav om at man må betale toll og merverdiavgift på importen. Det kan også være krav om spesielle tillatelser eller dokumentasjon, avhengig av hva slags type gjenstand det er. Det kan være lurt å undersøke dette på forhånd, slik at man unngår ubehagelige overraskelser når man skal importere verdifulle gjenstander.

Arve- og gavefritak

Når det gjelder arv og gaver av verdifulle gjenstander som kunst, antikviteter og lignende, er det også viktig å være klar over de juridiske aspektene og eventuelle reguleringer. I Norge er det for eksempel visse arve- og gavefritak som kan være relevante å kjenne til.

Dersom man arver eller får en gave av en verdifull gjenstand, kan det være krav om at man må betale arve- eller gaveavgift. Det finnes imidlertid visse unntak og fritak fra denne avgiften, avhengig av blant annet verdien på gjenstanden og hvem som er arving eller giver.

Det kan være lurt å undersøke dette på forhånd, slik at man er klar over eventuelle krav og fritak når man arver eller får en gave av en verdifull gjenstand. Det kan også være lurt å søke juridisk rådgivning dersom man er usikker på hva som gjelder i sitt tilfelle.

I Norge er det også visse arvelovgivninger som kan være relevante å kjenne til når det gjelder arv av verdifulle gjenstander. Det kan være lurt å sette seg inn i disse lovene på forhånd, slik at man er klar over hva som gjelder dersom man arver eller gir bort en verdifull gjenstand til en annen person i familien.

Oppsummering

Når man skal flytte verdifulle gjenstander som kunst, antikviteter og andre dyrebare objekter, er det avgjørende å være nøye og forsiktig gjennom hele prosessen. Ved å forberede seg grundig med riktig utstyr, dokumentasjon, og forsikring, samt vurdere profesjonell hjelp og nøye transportalternativer, kan man minimere risikoen for skade og sikre at gjenstandene forblir i god stand. Ved ankomst er det viktig å håndtere og plassere gjenstandene forsiktig, samt være oppmerksom på juridiske og tollmessige krav ved import og arv.

Ved å følge disse retningslinjene og være oppmerksom på alle aspekter av flyttingen, kan du trygt og effektivt flytte dine verdifulle gjenstander og bevare deres integritet og verdi.

Hjelp med flytting?
La våre profesjonelle hjelpe deg med den tunge jobben!

Ta kontakt med oss!

Vi hører gjerne fra deg. Fyll ut kontaktskjemaet nedenfor, så tar vi kontakt med deg så snart som mulig.
Kontaktskjema
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
1
2
3
4
5
6
7
Er flyttedatoen fleksibel?
Kan flyttingen utføres på andre datoer enn ønsket flyttedato?
Ønsker du at flyttebyrået pakker gjenstandene?
Må gjenstandene lagres mellom ut- og innflytting?
Innholdsfortegnelse
Primary Item (H2)
Renora AS utfører profesjonelle rengjørings- og flyttetjenester innen i Oslo, Akershus, Buskerud, og Østfold.

Åpningstider

Mandag - Fredag
08:00 - 18:00
Lørdag - Søndag
09:00 - 16:00
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram